Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

3 Trips met kids in Toscane

Terwijl jij als ouder het waarschijnlijk geweldig vindt om elke dag weer een nieuw pittoresk stadje te bezoeken en te slenteren door de oude straatjes, zullen je kids daar misschien heel anders over denken. We zetten 3 trips op een rijtje waarbij iedereèn aan zijn trekken komt.

3 Trips met kids in Toscane

3 Pittoreske stadjes met activiteiten voor de kids in de buurt.
 

Vakantie Toscane met kids - Pistoia

Pistoia is de hoofdstad van de provincie Pistoia, op ca. 45 minuten ten noordwesten van Florence. Het wordt ook wel klein Florence genoemd, niet voor niets, zo heeft Pistoia een basiliek met een prachtige terracottakleurige koepel. De kerk, de Basilica della Madonna dell’Umiltà, stamt uit de 15e eeuw, de koepel werd gebouwd door Giorgio Vasari. Vasari ontwierp de koepel als een exacte maar kleinere kopie van de dom in Florence. Het centrum van Pistoia wordt gevormd door het Piazza del Duomo. Een niet te missen plein, omringd door tal van belangrijke gebouwen. Naast de kathedraal staat de 67m hoge klokkentoren, de Campanile. Je kunt deze beklimmen voor een prachtig uitzicht op Pistoia (tickets bij het toeristeninformatiepunt of bij de doopkapel op het piazza). Een ander sfeervol plein Piazza La Sala ligt op enkele meters van het Piazza del Duomo. Hier vindt wekelijks op woensdag en zaterdag de markt plaats. Ben je in de avonduren in Pistoia dan kun je hier gezellig eten of een aperitiefje drinken.

Vertrek niet uit Pistoia zonder wat confetti te proeven en mee te nemen voor thuis. Confetti zijn gesuikerde amandelen, die je in diverse vormen, kleuren en smaken tegenkomt in Pistoia. De meest typische zijn de Birignoccoluto of confetto riccio, wit en gebobbeld. Breng voor confetti een bezoek aan de winkel van de bekendste confettimaker van Pistoia, Bruno Corsini.

Even buiten Pistoia, ligt Pistoia Zoo. Een mooi gelegen dierentuin met ruim 400 dieren en een speeltuin. Kinderen zullen het leuk vinden om hier een paar uur rond te lopen, parkeren is gratis. (let op: in geval van covid restricties, dien je vooraf te reserveren, zie ook de website).

Op ca. 35 minuten rijden van Pistoia vind je de Ponte Sospese di San Marcello Pistoiese. Deze voetgangershangbrug was ooit de langste ter wereld en kreeg daarvoor zelfs een vermelding in het Guiness book of records. Inmiddels is de brug voorbijgestreefd door andere bruggen. Maar de hangbrug is nog altijd een spannend uitje voor groot en klein. De brug is ruim 200m lang en hangt ca. 35 m boven de bedding van de Lima rivier. De brug wiebelt een beetje en je kunt er doorheen kijken. Je kunt je GPS gebruiken om er te komen maar het staat ook redelijk goed aangegeven met bordjes. Parkeerplekken bij de ingang en onder de brug. Vlakbij de brug ligt een klein meer waar je kunt vissen en er is genoeg ruimte om een balletje te trappen.

Bekijk hier onze vakantiewoningen in de regio Florence. Of boek deze leuke villa bij Pistoia.


Vakantie Toscane met kids - Massa Marittima

Het middeleeuwse Massa Marittima ligt in de provincie Grosseto in het Zuidwesten van Toscane. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Cecina. Massa Marittima is misschien een kleine plaats maar zeer sfeervol en de moeite waard om te bezoeken. Massa kent 2 stadsdelen, de citta vecchia en de citta nuova. Centraal in het oude deel ligt het plein Piazza Garibaldi, prima plek voor een espresso of een ijsje. Aan dit plein liggen 3 Romaanse gebouwen waaronder de mooie kathedraal met een imposante trap rondom. Na een wandeling door steile straatjes (omhoog over de Via Moncini) en via de Porta alla Silici bereik je het nieuwe deel, Massa Nuova. Je passeert hierbij ook de Torre del Candeliere aan het piazza Matteotti, voor € 4,00 kun je de toren beklimmen en heb je bovenaan gekomen een prachtig uitzicht over Massa. Voor de kids (en ouders) heeft het toerisme bureau in Massa Marittima een leuke speurtocht uitgezet, die het gehele jaar beschikbaar is. 

Ben je in mei of augustus in de omgeving dan kun je het befaamde stadsfeest van Massa Marittima meemaken, het Balestro del Girifalco. Een feest waarbij de verschillende stadswijken elkaar bestrijden met kruisboogschutters, gehuld in klederdracht en tegen een middeleeuws decor.  Kortom vertier, feest, vrolijkheid op de 4zondag in mei en de 2e zondag in augustus.

Op ca. een half uurtje rijden van Massa ligt Sasso Pisano en daar vlakbij ook Monterotondo Marittimo. Je kunt hier een wandeling maken door de geothermische parken Parco delle Fumarole en Parco Biancane wat erop aansluit, een wandeling ook voor kinderen goed te doen. Een bijzonder gebied met sissende en stomende geisers, warmwaterbronnen, modderpotten en fumarole. En met een onmiskenbare zwavelgeur. De strook tussen Sasso Pisano in het zuidoosten en Larderello in het noordoosten wordt ook wel de Valle del Diavolo genoemd vanwege de geothermische verschijnselen. In Monterotondo Marittimo kun je het Mubia museum bezoeken, een geo museum in het teken van moeder aarde. Je kunt er meer te weten komen over geodiversiteit en waarom de aarde in deze streek zo warm en wit is. Check wel eerst de openingstijden. In Larderello kun je het Geothermisch museum bezoeken, waar je kennismaakt met de geschiedenis van de duivelsvallei en geothermische energiewinning.

Na al het gesis en gewandel in de thermische warmte (ga niet op het warmste moment van de dag), kun je bijkomen in Sasso Pisano in het Biolago. Een klein zwembadcomplex met 3 verschillende zwembaden. Een met warm water van 36C, een met kouder water en een natuurlijk zwemmeer waar je zelfs kikkers kunt tegenkomen. Het warme water is afkomstig van lokale warmwaterbronnen, aangevuld met geothermische verwarming. Het is geen speelwaterpark maar een badcomplex ter ontspanning, badmuts is verplicht. De tarieven zijn heel schappelijk, € 4,00 per uur voor volwassenen, €2,00 per uur voor kids.

Nog meer opfrissen kun je met een biertje gebrouwen met behulp van geothermische stoom. Je vindt de Vapori di Birra aan de Via dei Lagoni in Sasso Pisano. Je kunt er verschillende bieren proeven, zoals een Geyser pale ale of een Sulfurea blond maar er is ook een restaurantje bij met op het menu diverse seizoensgebonden gerechten.  Bekijk hier onze vakantiewoningen in de omgeving van Cecina en Volterra hier. Voor een ontspannen familievakantie is vakantiehuis Casa al Pino ook een aanrader.
 

Vakantie Toscane met kids - Pontremoli

In het noorden van Toscane, in de provincie Massa Carrara vinden we het levendige stadje Pontremoli. Pontremoli ligt op ca. 1,5 uur rijden van Livorno en op ca. 30 minuten van La Spezia. Pontremoli kent een rijke geschiedenis waarbij het afwisselend behoorde bij Ligurie, Parma en Toscane. Ook is Pontremoli de eerste Toscaanse halte van de Via Francigena, de oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome. Het ligt in de prachtige Lunigiana streek, een streek vol met natuur, bossen, kastelen en sfeervolle stadjes. Ook Pontremoli heeft een mooi kasteel, het Castello del Piagnaro. Je bereikt het kasteel met een wandeling door smalle straatjes, waarbij je overal wel een mooi hoekje passeert.  Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Pontremoli en de beboste bergen erachter. Het kasteel huisvest een klein museum, met een interessante collectie prehistorische standbeelden uit de Lunigiana. Uiteraard vind je ook in Pontremoli meerdere gezellige pleinen, het Piazza del Duomo en Piazza della Repubblica.  Je kunt in Pontremoli heerlijk eten bij een keur aan restaurantjes, er zijn in elk geval 2 specialiteiten van Pontremoli die je geproeft moet hebben. Neem bij je koffie een Amor wafeltje, een dubbele wafel met een romige creme laag ertussen. Voor de hartige trek kun je je tegoed doen aan testaroli. Een soort pannekoek pasta die veelal wordt opgediend met pesto, het is een bekend streekgerecht voor de Lunigiana.

Op ca. 5 km van Pontremoli ligt de Stretti di Giaredo. Een fantastische kloof met metershoge, typisch gekleurde rotswanden met watervallen en cascades waartussendoor het Gordana riviertje stroomt. Je kunt hier een spectaculaire hike maken stroomopwaarts. Af en toe wandelen, soms klimmen en soms zwemmen, ook voor kinderen goed te doen. Zeker op warme zomerdagen. Je moet wèl kunnen zwemmen; een handdoek, zwemkleding en waterschoenen zijn handig om bij je te hebben. Je kunt ook aan canyoning doen, daarvoor kun je het beste contact opnemen met de plaatselijke vvv, Sigeric in Pontremoli. Dit prettige vrijstaande Toscaanse vakantiehuis ligt op ca. 1 uur rijden van Pontremoli.


Foto: Wikimedia commons

Ga wijs op reis, check hier mogelijke reisbeperkingen in verband met Covid-19. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044