Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Giro d'Italia 2021 in Toscane

Terwijl we de Giro van 2020 nog maar amper 6 maanden geleden hebben kunnen volgen start op 8 mei alweer de 104e editie. Gewoon weer ouderwets in mei. Ruim 3400 km fietsen dwars door Italie met ook 2 etappes door het prachtige landschap van Toscane.

Giro d'Italia 2021 in Toscane

In 2020 werd de editie van de Giro d'Italia noodgedwongen van mei verplaatst naar oktober in verband met de Corona pandemie. Ook nu zitten we nog midden in Corona lockdowns en negatieve corona cijfers maar er is wel licht in de tunnel nu het vaccineren, ook in Italië, goed op gang is gekomen. De Giro d'Italia gaat dus ‘gewoon’ van start, klaar voor dik 3400 km (om precies te zijn  3.479,9 km) fietsen dwars door Italie, ruim 3 weken lang.

Giro d'Italia in Toscane 

De echte wielerfanaten zijn waarschijnlijk al goed op de hoogte van de route en de verschillende etappes. Toscane liefhebbers zijn misschien meer benieuwd of er nog mooie plekken in Toscane op het koersprogramma staan. Die vraag kunnen we bevestigend beantwoorden want voor de 11e etappe koerst het peloton opnieuw over de befaamde Strade Bianche bij Siena. De etappe vindt plaats op 19 mei en vertrekt vanuit Perugia in Umbrie naar Montalcino over 162 km met maar liefst 4 stroken met de bekende witte wegen.

De dag erna, op 20 mei, vertrekt de 12e etappe vanuit Siena via de hoofdstad van Toscane, Florence, naar Bagno di Romagna in Emilia Romagna. De eerste 50 km van deze etappe wordt er door het Chiantigebied gekoerst wat natuurlijk mooie plaatjes oplevert die je net als de beelden van Siena,  doen verlangen naar een vakantie in Italie. 

Hopelijk gaat het er van komen dit jaar en kunnen we op vakantie naar Toscane. Wil je zelf een kleine Giro d’Italia doen in Toscane dan heb je met Montalcino, Siena, Chianti en Florence mooie bestemmingen voor de boeg. Deze plaatsen zijn prima te bezoeken vanuit een centraal gelegen vakantiehuis met privé zwembad voor de hele familie zoals Villa Il Fienile of een vakantiehuisje op de agriturismo (tevens bike-hotel) van Pieve a Salti bij Buonconvento waar het trouwens ook in de nazomer en de herfst zeer goed vertoeven is. 


Rust en ruimte bij Villa Il Fienile, Siena                                                          

Montalcino 

Montalcino ligt op een heuvel in de Val d’Orcia, een van de mooiste streken van Toscane. Het sfeervolle plaatsje is vooral bekend vanwege de beroemde wijn, de Brunello di Montalcino. Je kunt hier bij verschillende wijngaarden deze prachtige rode wijn zelf uitproberen. Wil je meer weten over de geschiedenis en de productie van de Brunello, dan is een bezoekje aan het Brunello museum een leerzame en onderhoudende onderbreking. Je vindt het museum in de Fattoria dei Barbi, ook een aloude Brunello producent. Je kunt in Montalcino echt heerlijk eten bij diverse restaurants. Doe dat dan bij voorkeur bij een restaurant mèt uitzicht. We noemen ristorante Boccon Divino, je kunt er zowel lunchen als dineren en het uitzicht op het terras is ook om bij weg dromen. Ook Ristorante Osticcio is een fantastische plek met een fantastische kaart, ga voor een tafel bij het raam en geniet van het weidse uitzicht. Geen tijd om te eten, overweeg dan een kort bezoek aan het fort van Montalcino, gebouwd in de 14e eeuw ter bescherming van de stad. Je betaalt een kleine entreeprijs maar hebt dan wel vanaf de muren een mooi uitzicht over de Val d’Orcia. Bij helder weer kun je misschien zelfs Siena zien liggen.


Foto: Ristorante Boccon DiVino - Montalcino 

Siena

In Siena kun je gemakkelijk een dag doorbrengen, het is zo’n prachtige plek, misschien wel de mooiste stad van Toscane. Niet te missen in Siena zijn natuurlijk de Kathedraal Santa Maria, het wereldberoemde Piazza del Campo en de Torre del Mangia, een toren met klokketoren van 88m hoog. Je kunt de toren beklimmen, via een smalle trap met 400 treden, uitdagend... Maar dan heb je ook wel een onovertroffen uitzicht op het Piazza (opening van de toren is afhankelijk van Covid maatregelen). Siena zit vol met toeristische hotspots, wil je even die drukte ontlopen maak dan een wandeling naar de Orto dei Pecci. Een groene zone op slechts 300m van de Torre del Mangia. Orto betekent moestuin in het Italiaans. Orto dei Pecci is een grote groene landelijke tuin met een moestuin, oude wijngaard, boerderijdieren en tal van fruitbomen en planten. De Orto dei Pecci heeft een lange bijzondere geschiedenis en is tegenwoordig een sociale cooperatie zonder winstoogmerk. Je kunt er relaxen maar ook een lekkere pizza eten in het restaurant annex pizzeria (opening afh. van Covid maatregelen).


Foto: Orto de Pecci - Siena 

Chianti

Net als Brunello behoort ook Chianti tot de bekendste wijnen van Italie. Het heuvelachtige Chianti gebied strekt zich uit tussen de provincies Siena, Florence en een stukje van Arezzo. Hier vind je dus de DOCG Chianti wijngaarden. Tot de oudste Chianti stadjes behoren Castellina, Gaiole en Radda. In de loop van de tijd zijn er andere gebieden aan toegevoegd. Sinds 1996 maakt ook het gebied rondom Montespertoli deel uit van de Chianti. Het Chianti gebied is zeer geschikt om mooie fietstochten te maken, zowel lange als korte tochten. Bekijk enkele tochten hier en hier in onze blogs.


Chianti - Toscane 

Florence

Florence heeft de bezoeker enorm veel te bieden op het gebied van cultuur, kunst, geschiedenis en gastronomie. Je bent er ook na meerdere bezoeken niet uitgekeken. Op onze site vind je hier meer informatie over deze prachtige Renaissance stad. Ook kun je deze blogs lezen geschreven door Karin Werker die als officieel gids in Florence actief is. Een lekkere pasta of pizza kun je dan misschien gaan eten in het onlangs geopende Sophia Loren Original Italian Food restaurant. De Italiaanse filmster was direct enthousiast om haar naam aan dit project met Napolitaanse roots te verbinden. Het is de bedoeling dat er meerdere volgen in Italie en ook daarbuiten waaronder Miami en Dubai. Het menu werd ontwikkeld door de Napolitaanse 2 Michelin sterren chef Gennaro Esposito en de pizza’s door Pizzaiolo Francesco Martuzzi (bekroonde top pizza chef, een van de beste) van Pizzeria I Masanielli uit Caserta bij Napels. Het restaurant heeft een modern en uitnodigend interieur, je vindt het aan de Via dei Brunelleschi, op ca. 3 min. lopen van de Dom.


Florence - Toscane  

Ga wijs op reis, check hier mogelijke reisbeperkingen in verband met Covid-19. 

Meer lezen over de Giro in Italie, lees ook het blog op onze Italie site met fijne vakantieadressen in andere delen van Italie. Geen trip naar Toscane en Italië in de planning dit jaar? Bewaar deze reistips dan voor later. Je kunt ons ook mailen toscane@tritt.nl 

 

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044