Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantie in Florence

De grootste erfenis van Michelangelo is te vinden in Florence. Maar de stad en de rest van de gelijknamige provincie zijn om veel meer redenen het bezoeken meer dan waard tijdens je Toscane vakantie!

Vakantie in Florence

Firenze sovraimpressa foto

 

 

 

 

 

Een verblijf in één groot openluchtmuseum. Zo zou u uw vakantie in Florence, Toscane kunnen omschrijven. 

Toch is er nog veel meer te doen en te beleven tijdens uw vakantie In Florence. Hieronder een uitgebreide impressie van hetgeen u te wachten staat in en rond deze bijzondere Italiaanse stad.

Florence Botticelli schilderij Venus Museo degli Uffici di Firenze Firenze Ponte Vecchio

Bekijk hier de Florence video 

Florence: een stukje geschiedenis vooraf

Tijdens uw vakantie in Florence zult u ongetwijfeld kennis gaan maken met de lange historie van de stad. Hieronder volgt een kleine terugblik op de geschiedenis van de stad.

Florentina

Florence is gesticht door Julius Caesar in 59 voor Christus. Het was in die tijd een nederzetting voor Romeinse soldaten met de naam Florentia. Het rechthoekige stratenplan van de stad verraadt nog altijd haar oorsprong: die van een militair Romeins kamp. 

Commercieel centrum

Omdat de stad aan de hoofdroute tussen Rome en het noorden lag werd het al snel een commercieel centrum. Rond het jaar 1000 werd Florence de hoofdstad van Toscane. De stad werd lange tijd bestuurd door het bankiersgeslacht de Medici. Mede dankzij hen versterkte de stad zijn functie als financieel centrum. De plaatselijke munt fiorino d’oro (Gouden florijn) leende dan ook zijn naam aan diverse munten, waaronder de Nederlandse gulden.

Hoofdstad

Toen de laatste Medicitelg stierf, viel de stad in handen van de Habsburgers. Zij wisselden stuivertje met de Fransen bij het regeren van de stad. In 1859 kwam Florence weer in Italiaanse handen. Tussen 1865 en 1871 was het zelfs de hoofdstad van het land, dat nog niet helemaal herenigd was. Zodra ook Rome onderdeel uitmaakte van het Italiaanse koninkrijk, nam die stad deze functie. 

Een vakantie in Florence

Florence is een bijzonder veelzijdige vakantiebestemming. Er zijn ontelbaar veel hoogtepunten te vinden tijdens uw vakantie in Florence. Een aantal van deze hoogtepunten op een rij.

Natuur

Firenze vakantie nel bos VallombrosaHet mooiste stukje natuur in de buurt van Florence is zonder twijfel het bos van Vallombrosa. Het ligt op de hellingen van de Pratomagno en heeft een overvloed aan zoetwaterbronnen. Vroeger omvatte het bos ook een kunstmatig meer, maar dat is inmiddels verdwenen. Het bos is niet alleen van belang vanwege zijn omvang, maar ook vanwege zijn historie en zijn diversiteit aan vegetatie.

Voordat de mens het bos ging cultiveren era het voornamelijk samengesteld uit hardhout zoals beuken en eiken. Het waren de monniken die begonnen met de kunstmatige kweek van de zilverspar. Zo ontond de beroemdste spar van de Toscaanse Apennijnen. Vanaf 1866 begon een intensieve herbebossing en modernisering van het wegennet. De oude kastanjebomen werden geleidelijk aan vervangen door dennenbos en talloze exotische soorten.           

Vallombrosa was en is nog steeds een belangrijk centrum voor natuuronderwijs: het waren opnieuw de monniken die in de vroege negentiende eeuw de eerste regels voor goed bosonderhoud doceerden. Nel 1869 werd dan ook in de abdij van Vallombrosa de Forest School gesticht, waar hij bleef tot 1912. Daarna veranderde de naam in Forestry Institute en verhuisde het naar Firenze. In 1936 werd het onderdeel van de Faculteit van Landbouw van de Universiteit van Florence.

Cultuur

Castelfiorentino ligt vlakbij het kruispunt tussen de Via Francigena en de Via Volterrana. In 1260, na de slag bij Monteaperti, werd hier de vrede ondertekend tussen Siena en Florence. Sindsdien is deze stad van groot belang geweest vanuit politiek, economisch en artistiek oogpunt. Dit komt vooornamelijk door de centrale ligging van de stad op het grensgebied van Florence, Pisa en Siena. Volgens de volkstraditie heeft een jongen, genaamd Membrino, de stad gered van de ondergang in de 16e eeuw. Hij staat met zijn paard afgebeeld op de klok van het gemeentehuis.

In het gebied van Certaldo zijn sporen te vinden van de Etrusken. In 1164 droeg keizer Federico Barbarosso de stad over aan de graven Alberti uit Prato, die zich vestigden in het huidige Palazzo Pretorio. Van 1313 tot 1375 woont de familie van de letterkundige Giovanni Boccaccio in dit stadje. Jaarlijks vindt hier het Mercantia internationaal straattheaterfestival plaats. Dit festival wordt gehouden in de 3e week van juli.

De eerste bewoners van het gebied van Empoli waren de Etrusken en later de Romeinen. È stato restaurato da Romeinen in het historisch centrum te vinden. Eu getuige hiervan è de fontein het bronzen beeld van de drie waternimfen op het plein Piazza Farinata degli Uberti. 

Limite ligt langs de rivier de Arno. Hoogstwaarschijnlijk bestond er ten tijde van de Etrusken al een haven.

De scheepvaart was belangrijk voor het dorp en de schippers uit het dorp stonden bekend om hun vakbekwaamheid voor het transport van goederen. In 1861 ontstond er dan ook de eerste roeivereniging van Italië en deze behaalt vandaag de dag nog steeds veel succes. Twee keer per jaar wordt er een dorpsfeest georganiseerd met als hoofdthema de roeiwedstrijden tussen de verschillende wijken: Palio di San Lorenzo op de 3e zondag van juli en het Palio con la Montata op de 3e zondag van september.

In het gebied van de gemeente Montaione zijn sporen van Necropli (graftombes) van de Etrusken en steenbakkerijen van Romeinen te vinden in Poggio all'Aglione, Bellafonte, Iano en Castelfalfi. Sinds 1257 is Montaione officieel een gemeente. Vanaf deze periode was het glaswerk een belangrijke inkomstenbron voor Montaione. Aan het begin van het industriële tijdperk verplaatste men deze activiteit naar Empoli. 
 
Montelupo ligt tussen de Montalbano en de rivier de Arno en was vroeger een belangrijk wegenpunt voor de verbinding tussen Florence, de Appenijnen en de Tirreense kust. De ligging langs een antieke Romeinse weg die Florence met Pisa verbond en de aanwezigheid van waterwegen leidden tot de ontwikkeling van verschillende ambachtelijke activiteiten, waaronder keramiek. Elk jaar wordt in juni het Festa Internazionale della Ceramica (internationale feest van de keramiek) georganiseerd.


         Montelupo Keramiek Montelupo Keramiek che blocca

Vinci ligt aan de voet van de berg Montalbano in een groen heuvellandschap tussen wijn- en olijfgaarden. De antieke burcht dateert uit de Middeleeuwen en was in het bezit van de Conti Guidi tot 1254 en werd toen overgedragen aan de Florentijnen. Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci geboren in het nabij gelegen dorpje Anchiano en hij bracht zijn kinderjaren door in Vinci.
          Firenze - Vinci geboortehuis Leonardo

Culinair

Uien
Diverse steden rondom Florence staan bekend om hun culinaire specialiteiten. Voor Certaldo zijn dat twee soorten uien: de "Vernina", een rode ui met een sterke smaak en de "statina", lichtpaars van kleur met een relatief zoete smaak. De laatste is alleen te koop bij plaatselijke producenten. 

Artisjok
Empoli is samen met Certaldo de stad van de artisjok. Deze artisjok is diepgroen met paarse blaadjes en heeft een zachte, zoet-bittere smaak. Deze artisjok is verkrijgbaar van van april tot juni.

Brood
Montaione is samen met Montespertoli de stad van het brood: 'la città del pane'. Het Toscaanse brood is zoutloos. Dit komt door de gevechten tussen Pisa en Florence in de 12e eeuw. De maritieme republiek blokkeerde de zouthandel naar het binnenland. Sindsdien bakte men het brood zonder zout en deze traditie wordt tegenwoordig nog steeds gehandhaafd.

Wandelen
De provincie Florence kent een zeer diverse natuur: van heuvellandschap tot moeras en van olijfgaarden tot bos. Mogelijkheden te over dus voor wandelaars van ieder niveau.

Firenze - Chianti gebied Firenze - Castello di Brolio

Wandelroute  
Vanaf Florence is het mogelijk om een dagwandeling te maken richting het bos van Vallombrosa. De route loopt via Vallina en Pontassieve zo het bos is. U kunt zelf bepalen hoe groot u  de ronde door het bos maakt. Via Reggello en Bagno a Ripoli loopt u vervolgens weer terug richting de stad. Trek aardig wat tijd uit voor deze route: hij beslaat bijna 90 kilometer.

Bekijk onze wandelbestemmingen: Wandelen in Florence 

Fietsen

Rondom Florence zijn er diverse opties voor zowel sportfietsers als recreatieve fietsers. Denk bijvoorbeeld aan een tocht door de Chiantistreek of een rondje langs de meren. Maar ook de diverse kastelen in het gebied bieden een goed uitgangspunt voor een fietstocht.

Fietsroute
Een bijzondere route is die van de Kastelenvallei. Deze is lang en lastig en misschien daarom wel een van de meest uitdagende in de gehele streek. Vooral de eerste klim naar Macchino is bijzonder steil. De omgeving maakt echter veel goed. De route voert door middeleeuwse dorpjes, die in terrasvorm tegen de hellingen gebouwd zijn. Vanaf de andere kant van de vallei lijken ze onbereikbaar, maar de echte doorzetters halen uiteindelijk de top van 2800 meter.

Toscane - fietsroute ChiantiToscane - fietsroute Val di Chiano

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane 

Wellness
-Gambassi Terme
Sinds 1977 mag Gambassi zich Gambassi Terme noemen omdat het stadje officieel erkend is als kuuroord. Dit, vanwege zijn thermale water. Het gebied van Gambassi werd al bewoond ten tijde van de Etrusken en de Romeinen. 

-Montecatini Terme
Montecatini Terme is een van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Het water van de bronnen zou vooral een heilzame werking hebben op de lever en het spijsverteringsstelsel. Van de negen kuurinrichtingen is Tettuccio het bekendste. Dit weelderige gebouw is het symbool geworden van Montecatini Terme.

 

Florence, de stad zelf

Florence heeft de bezoeker erg veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en evenementen. Een kleine selectie uit het enorme aanbod:

Cultuur
De Ponte Vecchio is zonder twijfel de bekendste brug van Florence en een van de trekpleisters. Op de brug zijn tal van winkeltjes te vinden die voornamelijk sieraden verkopen. De huidige brug is de tweede brug die op deze plek gebouwd werd: de eerste is in 1333 volledig verwoest door een overstroming, waarna in 1345 de huidige brug is gebouwd.

Niet ver van de Ponte Vecchio ligt het Piazza della Signoria, waaraan het Palazzo Vecchio, de Galleria degli Uffizi (met bekende werken van o.a. Michelangelo), het ruiterstandbeeld en de Neptunusfontein liggen. Met recht het culturele middelpunt van Florence te noemen dus.

Natuur
De Bobolituinen zijn een waar hoogtepunt voor liefhebbers van strak aangelegde tuinen. Ze bevinden zich achter Palazzo Pitti, een paleis dat ooit toebehoorde aan de rijke familie de’Medici. Naast diverse boomsoorten en struikgewassen zijn er vele beelden en fonteinen te bewonderen in de tuin. 

Evenementen
Festa di San Giovanni: De feestdag van de heilige van San Giovanni (Johannes de Doper) wordt elk jaar op 24 juni groots gevierd in Florence. Overal in de stad wordt er gefeest, gedanst en gegeten. Er zijn tal van activiteiten en inwoners gaan gekleed in historische kostuums. De dag wordt afgesloten met groot vuurwerk.

            Firenze - Festa San Giovanni 

Scoppio del Carro: Het belangrijkste paasevenement in Florence is zonder twijfel Lo scoppio del carro - (de explosie van de kar). Na de dienst in de Dom arriveert een versierde wagen op het domplein. Precies om twaalf uur steekt de bisschop deze in brand met behulp van een duif, waarna een kleurrijk vuur ontstaat. Heeft de duif moeite om het vuur te ontsteken, dan voorspelt dat een slechte oogst. 

Winkelen in Florence

De stad van Dante, Boccacio en Leonardo da Vinci is klein en overzichtelijk. Oud en nieuw gaan hier uitstekend samen. Firenze is namelijk ook een echte winkelstad. Souvenirwinkeltjes grenzen hier aan boutiques van de grote Italiaanse merken. Kopen in Via de Tornabuoni, oftewel de PC Hooft van Florence.

 

Bekijk hier onze tips voor excursies en dagtrips in Florence! 

Andere gebieden in Toscane

© 2000 - 2020 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48